Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατροσόφια

Μουρουνέλαιο για τις μυρμηγκιές

Αντιαισθητικές, κολλητικές, αλλά γενικά ακίνδυνες και ανώδυνες, οι μυρμηγκιές είναι μικρά ιογενή εξογκώματα του δέρματος που εμφανίζονται συνηθέστερα στα παιδιά, αλλά όχι μόνο. Παραδοσιακές συνταγές για την καταπολέμηση τους υπάρχουν πολλές, μια από τις παλαιότερες είναι η επάλειψη τους με μουρουνέλαιο. Η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη A προκαλέί σταδιακά το σβήσιμο της μυρμηγκιάς.

Φασκόμηλο για το συνάχι

Αν αρπάξατε συνάχι και θέλετε να απαλλαγείτε από τις βλέννες που μπλοκάρουν τα ρουθούνια και τα πνευμόνια σας. Ρίξτε 10 φύλλα φρέσκο ή αποξηραμένο φασκόμηλο για 15 λεπτά μέσα σε ένα ποτήρι καυτό γάλα. Σουρώστε και πιείτε το όσο είναι ζεστό. Το φασκόμηλο έχει αποξηραντικές ιδιότητες και θα επιδράσει άμεσα στους βλεννογόνους του αναπνευστικού.

Λεμόνι για την κυστίτιδα

Αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, υπάρχει τρόπος να τις προλαμβάνετε. Καταναλώστε άφθονο χυμό λεμονιού. Στύβοντας λεμόνι στα φαγητά και πίνοντας συχνά νερό στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό μισού λεμονιού, τα ούρα σας γίνοται πιο όξινα, δημιουργώντας αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Επίσης, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, μια άλλη ουσία που εντοπίζεται στο λεμόνι εμποδίζει τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της κύστης, ενώ η βιταμίνη C, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, συμβάλλει στη θεραπεία κυστικών μολύνσεων και ως διουρητική, βοηθάει στο ξέπλυμα της κύστης.

Ντομάτα για την ακμή

Ένα από τα καλύτερα που διαθέτει η φύση για να καταπολεμήσετε τα αντιαισθητικά σπυράκια και να καταπραΰνετε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί η ακμή είναι η ντομάτα. Πλύνετε καλά μια ώριμη ντομάτα, κόψτε τη σε φέτες και απλώστε τη για 15 λεπτά σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο. Μετά, πλύντε το πρόσωπο σας με ένα φυσικό σαπούνι που έχει ουδέτερο pH και σκουπιστείτε. Η αντισηπτική δράση της ντομάτας θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. Η μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος.

Ματζουράνα για τσιμπήματα από κουνούπι

Αν σας έχουν τσιμπήσει τα κουνούπια και έχετε φαγούρα, για να απαλλαγείτε από αυτήν, τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας πάνω στα τσιμπήματα ή φροντίστε να έχετε σε ένα μπουκαλάκι λίγο έλαιο βάσης, στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σαγόνες αιθέριο έλαιο του φυτού. Η ανακούφιση σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα θα είναι άμεση.

Λουίζα για την κυτταρίτιδα

Η λουίζα ή λεμονόχορτο έχει κάπως ξινή, αλλά νόστιμη γεύση. Βοηθά στην αποτοξίνωση και στην αποβολή περιττών υγρών. Πρέπει να την αποφεύγετε, όμως, αν έχετε υπόταση. Ρίχνετε μία πρέζα λουίζα σε βρασμένο νερό για 5-10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα, για 1-2 μήνες.

Αλόη, αν είστε κατάκοποι

Η αλόη ή αθάνατος είναι το βότανο που έδινε ο Μ. Αλέξανδρος στους πολεμιστές του για να ανανεώνει και να ενισχύει τα αποθέματα των δυνάμεων τους. Είναι το κατάλληλο βότανο για να ενισχύσει την αντοχή του οργανσμού, να καθαρίσει το έντερο και να ομορφύνει το δέρμα. Πίνετε το χυμό της αλόης αραιωμένο σε λίγο νερό ή σκέτο 3 φορές την ημέρα, πριν το φαγητό.

Βαλσαμόχορτο, αν έχετε στρες

Εάν έχετε στρες, η διαθεσή σας είναι πεσμένη και νιώθετε την ανάγκη για τόνωση, το βαλσαμόχορτο είναι η κατάλληλη επιλογή. Ενισχύει την αντοχή, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και καταπολεμά το ψυχικό και το σωματικό στρες. Ρίχνετε 10 γραμμάρια βαλσαμόχορτο σε βρασμένο νερό για 4-5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 1-3 φλιτζάνια την ημέρα, για ένα μήνα. Το βότανο αυτό διατίθεται και σε κάψουλες.

Τριγονέλα, αν πρήζεστε συχνά

Η τριγονέλα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Γι αυτό, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται συχνά από πρηξίματα λόγω κατακράτησης υγρών και έχουν κυτταρίτιδα. Σε βρασμένο νερό ρίχνετε μια πρέζα τριμμένα φύλλα τριγονέλας για 5-10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε έως 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί, βράδυ) για ένα μήνα.

Αγκινάρα για αποτοξίνωση

Η αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Βοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η αγκινάρα καθαρίζει το συκώτι και το έντερο, γι αυτό και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος. Ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10 λεπτά. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.

Γαϊδουράγκαθο, αν νιώθετε ταλαιπωρημένοι

Τα φύλλα και τα κλαδάκια του γαϊδουράγκαθου βοηθούν στην αποβολή των τοξίνων από το σώμα, ενώ παράλληλα τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος. Εάν νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι λοιπόν και έχετε ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σας με άφθονα γλυκά αλλά και φάρμακα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να σας βοηθήσει. Βράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 3-4 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί - βράδυ) για ένα μήνα. Υπολογίστε 2 πρέζες για 1 φλιτζάνι νερό.

Δεντρολίβανο για το συκώτι

Το δεντρολίβανο είναι πολύτιμο φάρμακο για τη δυσφορία, τη διάρροια και τους εμετούς που αποδίδονται σε κόπωση του συκωτιού και της χολής, αλλά και για τις ημέρες που το παρακάνατε με το αλκοόλ και το φαγητό. Κόβτε 50γρ. ανθισμένου φυτού, το ρίχνετε σε 1 λίτρο βραστό νερό και το αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά. Θα πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα έπειτα από κάθε γεύμα για όσες μέρες νιώθετε ενόχληση. Για τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε να αποξηράνετε μια ποσότητα ανθισμένου δεντρολίβανου και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά 30γρ. για 1 λίτρο νερό.

Μέντα για τους ρευματικούς πόνους

Η μέντα είναι γνωστή στον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια για τη μεγάλη γκάμα θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτει και για την αποτελεσματικότητα της. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι η αναλγητική, αντιφλεμονώδης και αντισηπτική της δράση. Αν θέλετε να κατευνάσετε τον πόνο που σας προκαλούν οι ρευματισμοί ή τα αρθριτικά, δοκιμάστε τα καταπλάσματα από φύλλα φρέσκιας μέντας. Θα τα βάλετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και θα τα αφήσετε μέχρι να πάρουν μιια βράση. Στη συνέχεια, θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε σε μια γάζα, που θα τοποθετήσετε γυρω ή πάνω στην πονεμένη περιοχή για 15-20 λεπτά.

Κρεμμύδι φρέσκο για το τσίμπημα της μέλισσας

Αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, είναι αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, να το βγάλετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Στη συνέχεια, αν δεν διαθέτετε αμμωνία ή ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο κρεμμύδι. Κόψτε το άσπρο τμήμα στη μέση και αλέιψτε την περιοχή του τσιμπήματος με το χυμό του κρεμμυδιού που βγαίνει από το σημείο της κοπής ακολουθώντας απαλές κινήσεις. Σταδιακά ο πόνος και το τσούξιμο θα σβήσουν.

Λεμόνι για τον πονοκέφαλο

Αν έχετε πονοκέφαλο, κόψτε ένα λεμόνι στα δύο και ακουμπήστε τις λεμονόκουπες στα μηνίγγια σας για ένα τέταρτο της ώρας. Το λεμόνι, όπως άλλωστε και το ξίδι, περιέχει ένα οξύ που διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και σε κάποια είδη πονοκεφάλου δρα ανακουφιστικά.

Κανέλα για την ναυτία

Αν δεν παίρνετε απόφαση να ταξιδέψετε και είναι αιτία η ναυτία, υπάρχει ένα σχετικά εύγευστο γιατροσόφι που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μια μέρα πριν ξεκινήσετε για το ταξίδι, φτιάξτε ένα έγχυμα με ίσα μέρη κανέλα, γαρίφαλο και ξερή μέντα. Υπολογίστε μία πρέζα για κάθε φλιτζάνι. Αφήστε τα μπαχαρικά και το βότανο στο βραστό νερό για 10 - 15 λεπτά. Φτιάξτε μια ποσότητα 2-3 φλιτζανιών και πίνετε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μερικές γουλιές. Την επομένη, στο ταξίδι θα διαπιστώσετε ότι η ναυτία είναι παρελθόν.

Μύρτιλα για καλή νυχτερινή όραση

Αν και δεν βρίσκουμε εύκολα μύριλα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν καταναλώνετε αυτά τα μοβ φρουτάκια του δάσους σε οπιαδήποτε μορή, θα αποκτήσετε καλύτερη νυχτερινή όραση. Τα μύρτιλα καλλιεργήθηκαν συστηματικά κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να ενισχυθεί η νυχτερινή όραση των πιλότων κατά τους βομβαρδισμούς. Μπορείτε να τα καταναλώσετε και ως έγχυμα, που θα φτιάξετε βράζοντας για 10 λεπτά με μια γεμάτη κουταλιά φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα σε 1/4 του λίτρου νερό.

Μαϊντανός για τις μελανιές

Για να σβήσει μια μελανιά γρηγορότερα, μπορείτε να βάλετε πάνω της επιθέματα από κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού. Ο μαϊντανός, ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα από την εποχή της αρχαιότητας, περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Το επίθεμα από κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού συμβάλλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει να σβήσει γρηγορότερα η μελανιά.

Τσάι για τα ερεθισμένα μάτια

Αν νιώθετε τα μάτια σας ερεθισμένα και ξηρά από την έκθεση στον ήλιο, την καλοκαιρινή σκόνη και τον αέρα, φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι και αφήστε το να κρυώσει. Κάντε κομπρέσες με το τσάι για 5-10 λεπτά και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα. Οι τανίνες που περιέχουν όλα τα είδη τσαγιού θα προκαλέσουν αποσυμφόρηση, ενώ παράλληλα θα ενυδατωθούν, θα συσφίξουν και θα τονώσουν τα κουρασμένα σας βλέφαρα.

Πατάτα για το ηλιακό έγκαυμα

Ξεχαστήκατε κάτω από τον ήλιο και πάθατε έγκαυμα πρώτου βαθμού; Μπορείτε να ανακουφιστείτε αμέσως από τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος χρησιμοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της πατάτας. Περάστε μια πατάτα από τον τρίφτη και βάλτε τον πολτό της ως κατάπλασμα πάνω στα πονεμένα σημεία. Το άμυλο που περιέχει η πατάτα θα καταπραΰνει τους φλογισμένους ιστούς, ενώ θα δράσει μαλακτικά και αναλγητικά μειώνοντας το τράβηγμα και τον πόνο.

Μαγειρική σόδα για το πόδι του αθλητή

Τώρα το καλοκαίρι είναι εύκολο να κολλήσει κανείς μύκητες από τις πισίνες, την υγρή άμμο και τη ζεστή υγρασία των κλειστών παπουτσιών. Αν έχετε ένα αίσθημα καψίματος στις πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, ιδιαίτερα ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο δάχτυλο, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν και αποξηραμένες πέτσες, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε κολλήσει μια από τις πιο κοινές μυκητιάσεις, το λεγόμενο πόδι του αθλητή. Ένας εύκολος φυσικός τρόπος για να την καταπολεμήσετε είναι να ρίξετε ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού σας μαγειρική σόδα, να την αφήσετε για λίγα λεπτά και ύστερα να ξεπλύνετε καλά τα πόδια σας με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία αυτή όσον καιρό χρειαστεί, για να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Γλυκόριζα για την γαστρίτιδα

Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματα του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων. Για να το παρασκευάσετε, θα αναμείξετε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, θα την αφήσετε για 10 λεπτά και ύστερα θα την σουρώσετε. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Προσοχή, η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς.

Λεμόνι για την ρινορραγία

Αν ανοίξει η μύτη σας ξαφνικά, η πρώτη σας αντίδραση πρέπει να είναι να σταθείτε με το κεφάλι σας ελαφρά υψωμένο και να πιέσετε με το δάχτυλο το ρουθούνι για 10 λεπτά. Αν στη συνέχεια βάλετε μέσα στο ρουθούνι ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι εμποτισμένο με μερικές σταγόνες λεμόνι, η αιμοστατική δράση του λεμονιού θα βοηθήσει να σταματήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η αιμορραγία.

Τσουκνίδες για δυσμηνόρροια

Προμηθευτείτε 500 γραμμάρια αποξηραμένες ρίζες τσουκνίδας. Όποτε υποφέρετε από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας, βάλτε τις να βράσουν σε 3 λίτρα νερό μέχρι να μείνει το μισό μόνο λίτρο αφεψήματος. Πιείτε από αυτό το τσάι 1 φλιτζάνι 3-4 φορές την ημέρα. Η τσουκνίσα, που περιέχει πολλά μέταλλα και οξέα, επιδρά καθαρτικά στο αίμα, ενώ ο χυμός της έχει, σε περίπτωση αιμορραγίας έντονη αιμοστατική δράση.

Ξίδι για τις ψείρες

Αν θέλετε να αποφύγετε τις ψείρες, μετά από κάθε λούσιμο ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με αραιωμένο ξίδι. Θα το φτιάξετε αναμειγνύοντας 1/2 λίτρο ξίδι σε άλλο τόσο νερό και θα το αφήσετε να στεγνώσει πάνω στα μαλλιά. Η μυρωδιά του ξιδιού, αλλά και του λεμονιού (που θα χρησιμοποιήσετε αδιάλυτο), θα διώξει μακριά τις ψείρες.

Πράσο για την φαρυγγίτιδα

Μόλις σας πιάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας (πονόλαιμος, ξερόβηχας), βάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ ένα πράσο. Κρατήστε το χυμό και με αυτόν κάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Καρότο για τη χοληστερίνη

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αποδείξει ότι το καρότο, ώμό ή βραστό, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε καροτένια και φυτικές ίνες, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να συμπαρασύρει μέσω του εντέρου τη χοληστερίνη που περιέχεται στις τροφές, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση της από τον οργανισμό. Ακόμα σε μια πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 200 γραμμάρια ωμό καρότο επί τρεις εδομάδες έριξαν τη χοληστερίνη τους κατά 11%. Αν λοιπόν, έχετε πρόβλημα χοληστεριναιμίας, τρώτε καθημερινά όσο περισσότερα καρότα μπορείτε.

Πατάτα για τους λειχήνες

Αν έχετε την τάση να εμφανίζετε λειχήνες στο πρόσωπο, δηλαδή κόκκινα, ξερά και τραχιά στίγματα, υπάρχει ένα φυσικό συστατικό που μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό το συστατικό είναι η πατάτα, γιατί περιέχει άμυλο. Μόλις εμφανιστούν οι λειχήνες, κόψτε μία φέτα πατάτα ωμής πατάτας και τρίψτε τους με αυτήν. Επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές καθημερινά τη διαδικασία, θα δείτε τους λειχήνες να σβήνουν, λόγω της καταπραϋντικής και μαλακτικής επίδρασης που έχει το άμυλο της πατάτας.

Μέλι για την τριχόπτωση

Αν τα μαλλιά σας είναι άτονα και παρουσιάζουν αυξημένη τριχόπτωση, μπορείτε να τα δυναμώσετε ακολουθώντας μια θεραπεία με μέλι. Διαλύστε ένα φλιτζανάκι μέλι σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό. Λουστείτε κανονικά με το συνηθισμένο σας σαμπουάν, ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά, στεγνώστε τα ελαφρά με μια πετσέτα και απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Αφήστε το να ενεργήσει για 10-15 λεπτά, ώστε να επιδράσουν τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες στον κορμό και το βολβό της τρίχας και μετά ξεβγάλτε τα με άφθονο νερό. Επαναλάβεται την κούρα μελιού κάθε φορά που λούζεστε και μετά από λίγο καιρό θα δείτε σημαντική βελτίωση στο πρόβλημα σας.

Πράσο για τους καλόγερους

Κόψτε το λευκό τμήμα πράσων σε κομμάτια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με όσο  νερό χρειάζεται για να καλύψετε και προσθέστε 6 κουταλάκια ζάχαρη. Αφήστε τα να σιγοβράζουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Ανακατέψτε το μείγμα καλά και όταν είναι πια χλιαρό, απλώστε το πάνω στον καλόγερο και καλύψτε το με μια γάζα. Αφήστε το κατάπλασμα όλη τη νύχτα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξει ο καλόγερος.

Διαβάστε Περισσότερα: http://www.asxetos.gr/Default.aspx?tabId=162&s=172&sc=292#ixzz1YbF96kFo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου