Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το Αδυνάτισμα στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική

Από τη Ματίνα Χρονοπούλου
N. D., Ph. D. Δρ. Φυσικοπαθητικής  Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεύτρια
Ο έλεγχος του βάρους στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική δεν είναι ζήτημα θερμίδων, εξαρτάται από την ύπαρξη των θρεπτικών συστατικών που περιέχει η τροφή και την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Το διατροφολόγιο βασίζεται στη βιοχημική ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, είναι σχεδιασμένο για να αδυνατίσετε τρώγοντας, χωρίς στερήσεις!
Βασικός στόχος του Φυσικοπαθητικού διατροφολογίου δεν είναι μόνο το ασφαλές και μόνιμο αδυνάτισμα, αλλά ταυτόχρονα η συνολική βελτίωση της υγείας και η πρόληψη των παθήσεων. Μεταξύ άλλων, το αδυνάτισμα συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση του ιδανικού βάρους, στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ενέργειας και ευεξίας, στην καταπολέμηση του άγχους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Η βοήθεια της βοτανοθεραπείας
Στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική η βοτανοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο.
Τα βότανα, πέραν του ότι θωρακίζουν τον οργανισμό οδηγώντας τον στην ομοιοστασία και την αυτοθεραπεία, επιπλέον, αποτοξινώνουν το σώμα σε βάθος. Τα βότανα που συντελούν στην απώλεια και ρύθμιση του βάρους είναι πολλά, εκ των οποίων τα συνηθέστερα δρουν «διεγερτικά» βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Κάποια δρουν διουρητικά, απεκκρίνοντας τα πλεονάζοντα μέσω των νεφρών με τα ούρα, ενώ άλλα δρουν καθαρτικά και βοηθούν στην εκκένωση των εντέρων, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εντέρου σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Τέλος, υπάρχουν εκείνα που δρουν κατασταλτικά στην όρεξη, μειώνοντας την πείνα και γεμίζοντας το στομάχι, διογκούμενα. Πάντως, τα βότανα που αυξάνουν την καύση των θερμίδων είναι τονωτικά και περιέχουν ουσίες όπως καφεΐνη, επιταχύνοντας τις σωματικές λειτουργίες και προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης και της αναπνοής. Παραδείγματα τέτοιων είναι το πράσινο τσάι, η τσουκνίδα και η πικραλίδα. Στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να εντάξετε και την καυτερή πιπεριά (πιπέρι cayenne) καθώς περιέχει ένα συστατικό που κινητοποιεί την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις. Αντενδείκνυται αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι και το έντερο.
Όχι στα περιττά
Καθώς πλησιάζει οι άνοιξη και τα ρούχα που φοράμε γίνονται όλο και πιο «ελαφρά», έχετε ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσετε βασικές αλλαγές, για την απώλεια των περιττών κιλών.
Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν, σήμερα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε, εάν θέλουν να ζήσουν.
Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τον 21ο αιώνα και τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού κόσμου. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλα κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας. Η αφθονία αγαθών, ο υπερκαταναλωτισμός και η καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το άγχος και τις ευκολίες στη διαβίωση που προσφέρει η τεχνολογία, αυξάνουν τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων.
Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου η διάδοση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, χολοκυστοπάθειας, ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και ήπιων ψυχικών διαταραχών. Στη χώρα μας η παχυσαρκία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, κρύβεται πίσω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, την επόμενη 5ετία αναμένεται να πεθάνουν γύρω στους 35.000 Έλληνες, από αίτια που σχετίζονται με βαριά μορφή παχυσαρκίας.
Το 50% του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού και το 67% του ανδρικού έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Οι βασικότερες αιτίες της παχυσαρκίας είναι ο τρόπος ζωής και η διατροφή.
Μέχρι σήμερα, παρόλη την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεμονωμένη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί. Η πλειονότητα των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά ή άλλα νοσήματα, αλλά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τροφές σκουπίδια, που προοδευτικά και σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού, δημιουργούν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Η φυσική και σωστή διατροφή, είναι αυτό που θα βοηθήσει να ρυθμίσετε το βάρος σας, μαζί με περισσότερη φυσική δραστηριότητα καθημερινά, χωρίς συνέπειες για την υγειά σας. Οι ακατέργαστες τροφές περιέχουν τα απαραίτητα ένζυμα και βοηθούν να εμπλουτιστεί  ο οργανισμός με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι φυσικές τροφές προάγουν τις καύσεις, αυξάνουν τη δυναμική του μεταβολισμού και κινητοποιούν ποικιλοτρόπως την απώλεια βάρους. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται σημαντικά από τη σωματική άσκηση – όσο περισσότερο κινείστε τόσο πιο δραστήριος είναι ο μεταβολισμός σας -, από την ποσότητα του μυϊκού ιστού και από μια διατροφή υγιεινή και ισορροπημένη.
Τροφές πλούσιες σε θερμίδες που δεν περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να μεταβολίσουν αυτές της θερμίδες, δυστυχώς δεν βοηθούν να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος, αλλά εξαντλούν και κουράζουν τον οργανισμό και όσο περνάνε τα χρονιά έχουν και μεγάλο κόστος στη υγειά μας.
Οι δίαιτες, όπως εφαρμόζονται από τους ειδικούς, όχι μόνο δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά όπως έχει αποδειχθεί, είναι και επιβλαβείς για την υγεία μας
Όταν στο καθημερινό πρόγραμμα αδυνατίσματος περιλαμβάνουμε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ινώδεις υδατάνθρακες, χαμηλού ως μετρίου γλυκαιμικού δείκτη, μέσης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλής σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, η απώλεια κιλών και λίπους επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα, όπως και η βελτίωση του μεταβολισμού.
Tο φαγητό αποτελεί μια από τις απολαύσεις της ζωής και η στέρησή του αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους ομορφιάς. Μπορείτε, όμως κάνοντας απλές αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που τρώτε, να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε για πάντα.
Είμαστε λοιπόν υπέρβαροι και παχύσαρκοι γιατί τρώμε πολύ, τρώμε τεράστιες μερίδες, τρώμε πολύ από το ανθυγιεινό λίπος και πολλούς υδατάνθρακες.
Υδατάνθρακες έχουν τα φρούτα και τα ζυμαρικά, αλλά υδατάνθρακες έχουν και τα γλυκά. Προσλαμβάνουμε τροφές επεξεργασμένες, οι οποίες μετατρέπονται σε ζάχαρα. Προσλαμβάνουμε υπερβολική ζάχαρη, δεν κινούμαστε αρκετά, τρώμε χωρίς να πεινάμε, μας έχει κυριεύσει το άγχος, μας λείπει ο ύπνος και βέβαια ασκούμαστε λίγο.
Ψάχνοντας κανείς να βρει τη λύση, πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από το Δημιουργό ώστε να πρέπει να ψάξει να βρει τροφή για να ζήσει. Δυστυχώς, καταφέραμε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να ζούμε για να τρώμε. Φτάσαμε λοιπόν να αλλάξουμε τον σκοπό της ύπαρξής μας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, τον τρόπο με τον οποίον είμαστε σχεδιασμένοι. Ένα λοιπόν αίτιο είναι αυτό.
Ένα δεύτερο αίτιο είναι το μέγεθος των μερίδων. «Αναγκαζόμαστε» πολλές φορές να παραγγείλουμε μεγάλες μερίδες, γιατί είναι πιο οικονομικές, ξεχνώντας ότι ο βασικός λόγος που τρώμε δεν είναι να κάνουμε οικονομία, αλλά να συντηρηθούμε.
Ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος αυτός γιατρός της αρχαιότητας, είχε πει ότι οι πολύ αυστηρές δίαιτες δεν είναι σωστές, είναι μάλιστα και επικίνδυνες. Αυτό αναφέρεται και σήμερα από όλους τους γιατρούς και διαιτολόγους. Το χάσιμο λίγων κιλών πρέπει να είναι αυτό που στοχεύουμε, γιατί αυτό είναι το ρεαλιστικό.
Τι μπορούμε να κάνουμε.
Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί αρχικά να αδυνατίσετε, αλλά μακροπρόθεσμα θα φανεί δύσκολο να τις ακολουθήσετε. Συχνά, αυτές οι δίαιτες είναι πολύ στερητικές, ενώ δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
Όσες δίαιτες υπόσχονται γρήγορο και εύκολο τρόπο αδυνατίσματος, υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές «καίνε λίπος», προωθούν την κατανάλωση μιας ή δύο τροφών, έχουν πολλούς κανόνες για το πώς να τρώτε και ακούγονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».
Πολλοί άνθρωποι που αδυνατίζουν έχουν την τάση να ξαναπαίρνουν βάρος αργότερα. Μπορείτε να περιορίσετε την πιθανότητα αυτή με το να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στις διατροφικές συνήθειες.
Η τακτική σωματική άσκηση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Οι παρακάτω παράγοντες που είναι σημαντικοί για την απώλεια βάρους, είναι οι μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η τακτική σωματική άσκηση, οι ρεαλιστικοί στόχοι, το τακτικό ζύγισμα και η στήριξη από φίλους και οικογένεια.
Δραστηριοποιηθείτε!
Το να γίνετε πιο ενεργοί δεν σημαίνει αναγκαστικά να ιδρώνετε σε ένα γυμναστήριο. Μπορείτε αντί για το γυμναστήριο να ακολουθήσετε τις παρακάτω ιδέες:
- Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε αυτές.
Ενσωματώστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή. Η καθημερινή άσκηση και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα διπλασιάζουν την απώλεια κιλών. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια απώλεια βάρους.
Η σωστή διατροφή και η δραστήρια ζωή είναι τα μυστικά για να χάσετε εύκολα και σωστά βάρος.
Συμβουλές για να τηρήσετε τη δίαιτά σας
- Να τρώτε πολύπλευρα, δηλαδή να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας. Η μονότονη επανάληψη των ίδιων φαγητών κουράζει. Σε καμία περίπτωση η δίαιτα δεν ταυτίζεται με τα άνοστα φαγητά.
- Να πίνετε αρκετό νερό, 6 με 8 ποτήρια την ημέρα. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και της κατακράτησης υγρών. Ταυτόχρονα, μειώνει την όρεξη αλλά προσωρινά. Μπορείτε επίσης να πίνετε ένα με δυο αφεψήματα την ημέρα  χωρίς ζάχαρη ή υποκατάστατα αυτής.
- Να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε με ηρεμία. Το καλό μάσημα διευκολύνει την αξιοποίηση των τροφών και τη χώνεψη. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να καταλάβει ότι υπήρξε λήψη τροφής και επομένως για να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού. Εάν λοιπόν τρώτε όλη μέρα στα πεταχτά, το βράδυ θα έχετε την αίσθηση ότι όλη μέρα δεν φάγατε τίποτα.
Το λίπος είναι αυτό που κάνει νόστιμο το φαγητό μας και θα πρέπει να το περιορίσουμε δίνοντας έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Από τους υδατάνθρακες, που πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας, πρέπει να προτιμάμε τους σύμπλοκους υδατάνθρακες. Σύμπλοκοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βρίσκονται στα φυσικά τρόφιμα, στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, και όχι στα γλυκά ή τις καραμέλες. Αν θέλετε να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά, παρατηρήστε τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε. Εντοπίστε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν και ενσωματώστε στον τρόπο ζωής σας τις παρακάτω αρχές:
- Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Περιορίστε τροφές υψηλές σε λιπαρά και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πολύ σημαντικό να μην λείπουν από το πιάτο σας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως αυτά που είναι πιο πλούσια σε κάλιο, όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μαρούλι, το σέλινο, η μπανάνα, το αχλάδι, το ακτινίδιο και όλα τα εσπεριδοειδή. Το κάλιο είναι το μεταλλικό άλας με έντονη διουρητική δράση και ευνοεί την αποβολή των περίσσιων υγρών μέσω της ούρησης. Με την αποβολή των υγρών, αποβάλλονται και τα απόβλητα του οργανισμού, οι τοξίνες, όποτε όλα τα όργανα του σώματος καθαρίζονται σε βάθος και λειτουργούν καλύτερα.
- Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Αυτό έχει αυξηθεί όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακ. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες, χωρίς να νιώθουμε κορεσμό. Περιορίστε τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις λιπαρές τροφές, τα γλυκά και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά.
- Προσέξτε τι πίνετε. Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη καθώς και τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι από βότανα. Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.
- Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, όπως κρέατος και γαλακτοκομικών.
Η βοήθεια του βιοσυντονισμού
Σε συνδυασμό με το διατροφικό  πρόγραμμα  μπορείτε να ωφεληθείτε και από το Βιοσυντονισμό.
Η βιοσυντονιστική θεραπεία προσφέρει απαντήσεις σε κάποιον που επιθυμεί να αδυνατίσει και αναζητεί τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται σε αυτή του την προσπάθεια.
Κάποια από τα αίτια αυτά οφείλονται σε ενδοκρινικά προβλήματα, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, που μειώνουν το βασικό μεταβολισμό και μέσω αυτής της αιτίας, βοηθούν στην αύξηση του βάρους χωρίς την υπερβολική λήψη τροφής. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους που έχουν επανειλημμένα κάνει δίαιτες και στη συνέχεια αυξάνουν πάλι το βάρος τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρώνε ελάχιστα στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, αλλά με την παραμικρή παρεκτροπή το βάρος να αυξάνεται.
Βάσει ειδικού πρωτοκόλλου, οι μεταβολικές αυτές διαταραχές και το αίσθημα της πείνας ρυθμίζονται και λύνονται μέσω του βιοσυντονισμού. Σε αυτό συντελεί η εφαρμογή των «συχνοτήτων θεραπείας» σε ειδικά σημεία βελονισμού στο αυτί, που βοηθούν την αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού, αλλά και το επιπλέον πρόγραμμα ρύθμισης των ενδοκρινών αδένων του σώματος. Άλλα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, μπορούν να είναι δυσανεξίες ή αλλεργίες στις τροφές. Στην Δυτική Ιατρική, σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας της αλλεργίας σε τροφές, πέραν της αποφυγής συγκεκριμένων τροφών που συνήθως δύσκολα μπορείς να αποφύγεις, καθώς δεν αναγράφονται όλες στην συσκευασία.
Με το βιοσυντονισμό αντιστρέφονται οι συχνότητες των τροφών αυτών και απευαισθητοποιείται ο οργανισμός στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Ακυρώνεται δηλαδή η προκαθορισμένη αντίδραση, όπως «σβήνεται» ένα πρόγραμμα από τη μνήμη ενός υπολογιστή.
Ουσιαστικά, η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη, ολιστική και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος που βασίζεται στις αρχές της βιοφυσικής.
Χρησιμοποιώντας τη γνώση ότι κάθε ύλη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η συσκευή βιοσυντονισμού προσλαμβάνει τις ιδιαίτερες – προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος μέσω ηλεκτροδίων και στη συνέχεια τις τροποποιεί, ενισχύοντας τις υγιείς και αντιστρέφοντας, εξασθενώντας ή μηδενίζοντας τις παθολογικές.
Ο βιοσυντονισμός θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμμαχος στη μάχη κατά του πάχους, καθώς αντιμετωπίζει και άλλα αίτια αύξησης του βάρους όπως τη δυσβίωση του εντέρου ή και επιπτώσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες.
Ο Βελονισμός
Ο βελονισμός, ένας από τους καλύτερους εναλλακτικούς μας φίλους στο αδυνάτισμα. Μειώνει την όρεξη, τη διάθεση για κατανάλωση γλυκών και παράλληλα ελαττώνει το χρόνο κορεσμού, διευκολύνοντας κάποιον στο να μην παραβεί το διαιτολόγιό του.
Επιπλέον, κατευνάζει τη νευρική υπερένταση και το άγχος, με αποτέλεσμα την εγκράτεια.
Κινητοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, αυξάνοντας τις καύσεις.
Η ρύθμιση της κινητικότητας του παχέος εντέρου μέσω του βελονισμού, συντελεί στην αποφυγή προβλημάτων δυσκοιλιότητας.
Αξιόπιστο χέρι βοηθείας είναι ο βελονισμός και για όσους καταφεύγουν στην υπερφαγία για ψυχολογικούς λόγους.
Η μείωση του άγχους, η καλύτερη ισορροπία στο νευροφυτικό σύστημα και η μειωμένη όρεξη, όλα αποτελέσματα του βελονισμού, βοηθούν κάποιον να ελέγξει τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα του να αντιμετωπίζει το τοπικό λίπος, όταν ο βελονιστής γνωρίζει τις σχετικές τεχνικές και διαθέτει τα συγκεκριμένα μηχανήματα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετούνται κατάλληλα σε σχηματισμούς οι βελόνες στις περιοχές τοπικού πάχους, συνδέονται με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού τα οποία κινητοποιούν το λίπος από τις περιοχές και τελικά υπάρχει μείωση πόντων στην περιοχή.
  • Όσοι υποφέρουν από κάποια πάθηση, καλό θα ήταν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του γιατρού τους.
Το άρθρο αυτό υπάρχει και στη διεύθυνση :
http://diodos.info/mag/modules/tinycontent/index.php?id=613

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου